TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik: Topraklarımıza sahip çıkmak hepimizin vatan borcudur.
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, “Topraklarımıza sahip çıkmak hepimizin vatan borcudur” dedi.
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 4760 Sayılı Toprak Günü Kanunu’na göre her yıl 11 Haziran’ı takip eden ilk Pazar günü kutlanan Toprak Bayramı hakkında açıklamalarda bulundu. , 1945’te yayınlandı.
Orgeneral Çelik, gıda güvenliğini sağlamanın yolunun tarımsal üretimden geçtiğini belirterek, “Tarımsal üretimin olmazsa olmazı toprak, su ve havadır. Toprak, tarihte uğrunda büyük savaşlar verilen insan yaşamı için de vazgeçilmezdir. Topraklarımız. İnsan yaşamı için bu kadar önemli olan gıdalarımızın neredeyse %100’ünü oluşturan “En yakın kısmının üretildiği doğal çevrenin sürdürülebilirliğinin garantisidir. Dolayısıyla topraklarımıza sahip çıkmak hepimizin vatan borcudur” dedi.
Asırların eseri olan topraklar üç beş yılda boşa gitmesin.
Toprağın kaybına tahammülü olmadığını vurgulayan Çelik, “Yaşamımız ve varlığımızın devamlılığı için çok değerli olan topraklarımızı kaybettiğimizde geri kazanmak için çok uzun bir zamana ihtiyaç var. Yüzlerce yılın geride kaldığını düşünürsek. sadece 1 cm kalınlığında toprağın oluşması için gerekli olan topraklarımız, gıda güvencemiz, geleceğimiz ve sürdürülebilir bir yaşam için, yaşam adına korunması gereken ve kaybedildiğinde yenilenemeyen varlıklardır. asırların emeği üç beş yılda heba edilmemeli sürekli artan nüfusumuzun beslenmesi için topraklarımızın korunması ve amacına uygun kullanılması şarttır halbuki topraklarımız sanayileşmiş çarpık kentleşme , hedef dışı kullanım, erozyon, çölleşme, kimyasal gübreler ve zirai ilaç kullanımının neden olduğu toprak kirliliği, bilinçsiz sulama sonucu tuzlanma ve çoraklaşma.Korumak yediden yetmişe hepimizin görevi olmalıdır. geleceğimize miras olarak bırakacağımız topraklarımız. Bunun yolu da sadece insanların değil tüm canlıların yaşadığı toprakları yönetmek, korumak ve sahiplenmekten geçiyor” dedi.
Çölleşme ve kuraklık tehlikesine dikkat çeken Başkan Çelik, “Dünyada 200’e yakın ülke çölleşme, erozyon ve kuraklık nedeniyle risk altında. Ortaya çıkan toprak tahribatı birçok insanın göç etmesine neden oluyor. Ülkemizin engebeli topografyası, tarım arazilerinin, ormanların ve meraların amaç dışı kullanılması Su kaynaklarımızın bilinçsizce kullanılması, yaşadığımız kuraklıklar çölleşmeyi ve erozyonu hızlandırmaktadır. Haziran ayı dünyada “Çölleşme ve Erozyonla Mücadele” günü olarak ilan edilmiştir. Kıymetli değerimizi, doğal zenginliğimizi ve daha da önemlisi gıda güvencemiz olan topraklarımızı korumak ve ülkemize emanet etmek birincil görevimiz olmalıdır. gelecek nesiller.” – ANKARA