Sanayi ve Teknoloji Bakanı Adıyaman’daki destek programına ilişkin açıklamalarda bulundu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, destek programı kapsamında Adıyaman’da bugüne kadar 7 bine yakın işletmeye 2,2 milyar lira destek ödemesi yaptıklarını söyledi.
Bakan Kacır, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren dokuma fabrikasını ziyaret etti.
Fabrika sahibi Ekrem Cırık’tan tekstil üretimi hakkında bilgi alan Kacır, işçilerle sohbet etti.
Bakan Kacır daha sonra GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği “2024 Adıyaman Projeleri İmza Töreni”ne katıldı.
Burada konuşan Kacır, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman’ın geçen yıl çok zorlu bir sınavdan geçtiğini ve depremden en çok zarar gören şehirlerden biri olduğunu söyledi.
Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “yüzyılın felaketi”nin yaralarının sarılması için ilk andan itibaren deprem bölgesi için tüm kaynakların seferber edildiğini vurguladı ve şöyle konuştu:
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak şehirlerimizin ekonomisini eski günlerine döndürmek, üretim ve rekabet güçlerini yeniden kazanmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatırım teşvikleri, sanayi alanları, can simidi ile çok boyutlu bir çalışma yürütüyoruz. KOBİ’lerimize ve bölgesel kalkınma projelerimize destek sağlıyoruz.Deprem nedeniyle yatırım süreci sekteye uğrayan yatırımcılarımızı mağdur ettiriyoruz.Planlanan yatırımlar için düzenlenen 385 adet yatırım teşvik belgesinin süresini herhangi bir sorun yaşanmaması adına uzattık. Adıyaman’da talep alınmadan 3 yıl süreyle yapılması planlanmaktadır.Projelerine devam edemeyen yatırımcılarımız için verilen yatırım teşvik belgelerini kendilerine herhangi bir yük getirmeden kapalı olarak değerlendirdik.Depremden en çok etkilenen iller ve iller arasında Adıyaman da vardı İlçelerimizi yeniden cazibe merkezi haline getirmek amacıyla bölgede yapılacak yatırımlara ek faiz ve kar payı katkılarını da içeren en kapsamlı teşvik paketimizi sunduk. Teşvik paketimizle Adıyaman 2 bin 500’e yakın vatandaşımıza istihdam sağlayacak, sabit yatırım tutarı ise 3,7 milyar olacak. “100 bin TL’ye ulaşan 25 yatırım projesine teşvik belgesi verdik.”
22 yılda 5 yeni OSB eklendi
Bakan Kacır, Adıyaman’ın son 22 yılda önemli bir bölgesel üretim merkezi haline geldiğini, 2002 yılından itibaren kente 5 organize sanayi bölgesinin daha eklendiğini ifade etti.
“OSB’lerimizde çarkların daha da güçlenmesi için aynı dönemde 3 milyar liralık kredi desteği sağladık. Bu yıl Adıyaman’daki OSB’lerimizde 6 altyapı ve üstyapı projemize devam edeceğiz.” Kacır, Adıyaman Gölbaşı OSB projesini bu yıl içerisinde tamamlayarak sanayicilerin hizmetine sunmayı planladıklarını belirtti.
Depremzedelerin KOSGEB borçları silindi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremin ardından Adıyaman Kayaönü’nde 49 hektarlık alanı sanayi alanı ilan ettiğini hatırlatan Kacır, şöyle konuştu:
“KOBİ’lerimizi Adıyaman’ın kalkınmasının can damarı olarak görüyoruz. 2023 yılında depremden etkilenen KOBİ’lerimizin zarar gören işletmeleri ile hayatını kaybeden veya iş göremez hale gelen işletmecilerin KOSGEB borçlarının tamamını sildik. 1 yıl ödemesiz, 3 yıl vadeli ve sıfır faizli bu destekle KOBİ’lerimize büyüklüğüne göre 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkânı sağladık. Yaklaşık 174 milyon lira kredi hacmine sahip destek programımızdan Adıyaman’da 593 işletme yararlandı.Ayrıca deprem bölgemizin yeniden imarı ve KOBİ’lerimizin desteklenmesi için uluslararası mali kaynakları da seferber ettik. Türkiye Deprem Sonrası Ekonomiyi Canlandırma Projesi kapsamında Dünya Bankası ve Japon Kalkınma Ajansı ile birlikte ülkemize 590 milyon dolar dış finansman sağladık. Adıyaman’daki hasar durumuna ve ölçeğine göre 750 bin liraya kadar bu desteği, 36 ay vadeli, faizsiz, ilk 24 ay geri ödemesiz olarak KOBİ’lerimize sunuyoruz. Destek programımız kapsamında bugüne kadar Adıyaman’da 7 bine yakın işletmeye 2,2 milyar lira destek ödemesi yaptık. “Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz yeni finansman sistemleriyle depremden etkilenen işletmelere yeniden yapılanma sürecinde destek olmaya devam edeceğiz.”
Kacır, İpek Yolu Kalkınma Ajansı’nın bugüne kadar kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının 316 projesine 803 milyon lira destek sağladığını belirtti.
“10 yılda 115 projeye 527 milyon lira kaynak sağladık”
GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile şehrin ekonomik büyümesine katkı sağlamaya, sosyal kalkınmaya ve istihdam artışına destek olmaya devam ettiklerini vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:
“Bölgesel kalkınma yönetimimizle yalnızca son 10 yılda 115 projeye 527 milyon lira kaynak sağladık. Deprem felaketinin ardından hem ülkemizin hem de ortaklarımızın yürüttüğü projelerle şehrimizin ekonomik ve sosyal toparlanmasına öncülük ediyoruz. İpek Yolu Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaremiz Bölgesel Kalkınma Odaklı İyileşme Acil Eylem Programı kapsamında, 6 projeye 37,9 milyon lira destek verdik.GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile 6 projeye 135 milyon lira destek sağladık İlimizde tarım sektörünün canlanmasını sağlayacak olan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızca 2024 yılında desteklenecek 8 projenin sözleşmesini bugün imzalıyoruz.’Gölbaşı Tabiat Parkı’nın zengin tarihi ve doğal güzelliklerini ön plana çıkarıyoruz. Kadim uygarlıklara ev sahipliği yapmış kentimizin “Türkiye’nin Güzelleştirilmesi ve Peyzajı” ve “Nemrut Karadut Köyü’nde Turizm ve İstihdam Gelirinin Artırılması” projeleri ile kalkınması sağlanmaktadır. Şehrimizin turizm altyapısını güçlendiriyoruz. “Arıcılık, Bağcılık ve Örtüaltıcılığın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması”, ‘Sincik Köyleri Tarımsal Sulama Rehabilitasyonu’, ‘Su Merhamettir 2. Aşama Tarımsal Sulama Rehabilitasyonu’ ve ‘Su Merhamettir 2. Aşama Tarımsal Sulama Rehabilitasyonu’ projeleri ile Adıyaman’da tarımsal üretimi ve verimliliği artırarak bölge ekonomisini güçlendirmeyi hedefliyoruz. ‘Tarımda Mekanizasyon Olanaklarının Modernizasyonu’. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz, toplam büyüklüğü 151 milyon lira olan bu projelere 138 milyon lira kaynak sağlayacak. Şehrimizin turizm ve tarım potansiyelini ortaya çıkaracak bu yatırımlarımızın hayata geçmesiyle 1733 kişiye istihdam sağlayacağız. Projeler kapsamında 1500’den fazla vatandaşımıza ihtiyaç alanlarında eğitim imkânı sağlayacağız. Bugün 8 projemize ek olarak Adıyaman Belediyesi ile iş birliği yaparak şehrimize bir bilim merkezi kazandırıyoruz. Adıyaman Bilim Merkezimiz şehrimize şimdiden hayırlı olsun.”
6 Şubat depreminden bu yana bir yıldır bölgedeki depremzedeleri yalnız bırakmadıklarını anlatan Kacır, bölgeyi afet öncesine göre daha keyifli, daha güvenli, daha yaşanabilir hale getireceklerini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Adıyaman Valisi Osman Varol, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Hasan Maral ve diğer kurum yöneticilerinin katılımıyla imza töreni gerçekleştirildi.