Samsun’da Kültür Balığı Yetiştiriciliği Hedefin Üzerinde
Samsun’da geçen yıl 10 bin 700 bin ton kültür balığı yetiştirilirken, bu yıl 14 bin ton balık yetiştirilmesi hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Samsun-Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Birliği işbirliğinde Samsun’da Türk somon yetiştiricileriyle toplantı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun, 210 km’lik kıyı şeridine sahip olması nedeniyle hem avcılık hem de yetiştiricilikte bölgesinde ve Türkiye’de itibar sahibidir. Samsun, Türkiye’nin en büyük illerinden biridir. Şubenin büyümesinde öncü olacağız. Gelecekte yaşanacak aksaklıklara karşı istikrarlı bir üretim sağlanacaktır.” “Var olmak ve birlik içinde hareket etmek büyük önem taşıyor” dedi.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. M. Altuğ Atalay da yaptığı açıklamada, sektörün her zaman yanında olduklarını, bakanlık olarak sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olduklarını, son dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle sektöre destek verdiklerini söyledi. özellikle ihracatta “Ne yapılabilir?” Bu toplantının bu noktada sendikanın talebi doğrultusunda düzenlendiğini, burada alınacak kararlara genel müdürlük olarak destek vereceklerini, yeni pazar arayışları için çalışacaklarını, inisiyatif alacaklarını belirtti. Hastalıklarla mücadele ile ilgili ilgili birimlerde yer almaktadır.
Açılış konuşmalarının ardından Üretici Birliği Lideri Osman Parlak, şubenin mevcut durumu ve pazarlamada yaşanan sorunlar hakkında genel bir çerçeve çizerek katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra Genel Müdür Atalay’ın moderatörlüğünde toplantıya katılan yetiştiricilere değinilerek, yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Son olarak Altuğ Atalay, toplantıyı değerlendirerek, kendileri adına gerekli bilgileri aldıklarını ve alınan kararların uygulanması için çalışacaklarını beyan ederek toplantıyı sonlandırdı.
Toplantıya Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Yetiştiricilik Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özerdem Maltaş, teknik personel ve çok sayıda Türk somon üreticisi de katıldı.
Samsun’da geçen yıl 10 bin 700 bin ton kültür balığı yetiştirilirken, bu yıl 14 bin ton balık yetiştirilmesi hedefleniyor. -SAMSUN